fredag 7 augusti 2009

Enkelt vardagsbröd

Det här är mitt favoritbröd. Det smakar bra och framför allt är det så superenkelt att baka. Inget kladd och utbak – bara att hälla upp i långpannan och platta ut lite. Det som du inte ska äta upp samma dag är det bara att dela i bitar och frysa in. Tina i micron på 350W i ungefär 1 min/brödbit.

Lata grahmasrutor

50 g jäst
5 dl ljummet vatten, 37 grader
25 g smör
1.5 tsk salt
2 msk honung eller sirap
250 g Kesella lätt eller yoghurt. Jag har provat med turkisk och det blev bra.
2 dl grahamsmjöl
12-13 dl vetemjöl, eller annat mjöl. Jag brukar blanda hej vilt av vad jag har. Idag blev det mest dinkel, eftersom vetemjölet nästan var slut.

1. Smula jästen i en bunke och häll över vattnet. Rör om tills jästen löst sig.

2. Tillsätt rumsvarmt smör, salt, honung, Kesella och det mesta av mjölet. Arbeta degen smidig.

3. Jäs under bakduk ca 40 min.

4. Sätt ugnen på 225 grader.

5. Stjälp upp degen på bakplåtspapper i en långpanna. Platta ut degen så att den täcker plåten. I "originalet" står det att man ska strö över grahamsmjöl men jag tycker att det blir så bösigt och brukar hoppa över det. Skär degen i rutor med en vass kniv. Låt degen jäsa övertäckt ca 20 min.

6. Grädda i mitten av ugnen ca 15 min. Låt brödet svalna på galler under bakduk.

Koka egna bönor

Det är inte så svårt alls. Det sköter sig helt själv i blötläggning över natten eller dan och bara man är hemma så sköter sig kokningen utan speciellt mycket passning, heller. Och jag tycker, som nyfrälst bönfanatiker, att det blir mycket godare.

Sen brukar jag ta överblivna, urdiskade crème fraîche och kesoburkar och fylla med bönor och frysa in. Det är lagom att ta fram en eller två sådana när man ska laga något. De tinas snabbt under varmvattenkranen. Testa till exempel veggotacos eller Arlas bönbiffar.

Italiensk kycklingpasta – en vardagsfavorit!

Bästa vardagsmaten: Det går snabbt, är enkelt och görs av ingredienser som i alla fall jag brukar ha hemma. Ursprungligen har jag hittat receptet hos arla.se.

Man behöver inte ha bladspenat – det går precis lika bra med hackad eller till och med stuvad spenat till den här rätten.

"Kelda mellangrädde" kan bytas ut mot vilken fetare mjölkprodukt som helst, crème fraîche, grädde, naturell yoghurt, eller vad man nu kan tänkas ha hemma.