måndag 31 januari 2011

"…och där härskade hon oinskränkt."

Jag vill idag rekommendera en mycket intressant och underhållande kokboksbetraktelse av Sara Danius, om hur Bonniers kokbok har utvecklats fram till dagens 50-årsjubileum och vart husmodern har tagit vägen.

"Köket var hennes kontinent och där härskade hon oinskränkt."

Jag äger ingen Bonniers kokbok själv (sliter på Vår Kokbok istället) men tycker jag att det är ganska lustigt hur olika vi ser på husmodern och husmoderns roll och uppgifter. För en vecka sedan sändes första programmet av Husmorsskolan med UnderbaraClara som tipsar som fix och pyssel till hemmet. Även detta väldigt trevligt, men med en helt annan idé om hur husmodern vi minns ser ut.

Även Griskindspatrik uppmärksammar Saras essä, och han verkar inte tycka att senaste upplagan av Bonniers kokbok är så mycket att hänga i julgranen. Jag vill bara påpeka att den räknas som en baskokbok och att Patrik kanske har passerat det stadiet…

söndag 30 januari 2011

Vad är likheten mellan Österrikes flagga och en kasslerlåda?

Det här bjöd min farmor på när jag hälsade på dem i höstas. Det var tydligen från någon mattidning, men hon hade ändå ändrat lite på det mesta i receptet. Detta är ingen fettsnål mat, men ack så gott. Kanske just därför? Jag minns inte riktigt hur mycket av varje man skulle ha, eller hur många portioner det blev, men ta köttmängden dividera med 100 g och så har du ungefär antalet portioner.

Farmors kassler

Kassler, en paket.
Svamp, ganska mycket. Champinjoner duger bra.
Smör att fräsa svampen i.
Ädelost, en bit Kvibille gräddädel. Annat märke duger säkert också. Jag tror det är 140 g.
Grädde, säkert 2 dl, minst. Ta mer grädde eller crème fraishe om du tycker det ser snålt ut.

1. Fräs svampen i smör.

2. Värm grädde i en kastrull. Smält ner osten. Får inte koka. Då blir osten ledsen.

3. Skiva kasslern, lägg som en sträng mitten av en ugnsfast form, lägg svampen på sidorna, lite som Österrikes flagga, där kasslern är det vita och svampen det röda.

Placera svamp och kassler i gratängformen enligt mönstret som Österrikes flagga visar.

4. Häll över såsen och låt stå i ugnen 225 °C, i 15-20 minuter.

5. Ät med kokt potatis eller ris och en sallad.

fredag 28 januari 2011

Godaste fiskgrytan

Mina föräldrar är fenomenala på fisk. Morfar var ivrig hobbyfiskare med sina rötter på Orust, och det verkar ha smittat av sig. Vi fiskar förstås inte så värst ofta men lagar och äter desto oftare. Så var det i alla fall när jag bodde hemma. Nu är det väl si och så med fiskätandet men när jag är hembjuden till mina föräldrar blir jag lika glad varje gång jag får Brännöfisk.

Brännöfisk

500 g rödspättafillé eller annan plattfisk
250 g crème fraice
2 dl vitt vin
1 msk hummerfond (ej i grundreceptet)
1 burk röd eller vit rom
vitpeppar
100 g skalade räkor

1. Salta vitpeppra och dilla filéerna på ena sidan. Rulla och ställ dem på högkant i en traktörpanna

2. Blanda en sås på crème fraicen, hummerfonden, rommen och smaka av med vitpeppar.

3. Häll såsen över fisken i pannan. Låt sjuda i ca 7 minuter, tills fisken är klar. Strö räkorna över mot slutet.

4. Servera med potatismos, duchesstoppar, kokt potatis eller ris. Fast det är bra om man kan få upp den goda såsen på ett bra sätt. ;)

torsdag 27 januari 2011

Matnyheter

Idag kan vi läsa att Norden hyser några av världens bästa kockar, då Danmark, Sverige och Norge står på prispallen i den franska kocktävlingen Bocuse d'Or. Det var svenska Tommy Myllymäki som tog hem silvermedajen och gp.se presenterar en förenklad version av menyn att laga hemma.

Förrätt:
Havskräfta med variation på jordärtskocka och havspicklad gurka

Varmrätt: Kolgrillat lamm med spenat, getost, rödbetor och tryffel

Dessert: Morot med havtorn, fem kryddor och vit choklad


För att ni som inte är så inne på det där med finkrogsmat så kan jag också berätta att en undersökning över vad en pizza kostar har kommit. En vesuvio varierar i pris mellan 64 kr (Stockholm) och 51:- (Malmö, och märklig nog även Södertälje 4 mil från Hufvudstaden).

tisdag 18 januari 2011

Fredagssnacks och godaste guckan

När jag ska mysa framför en film eller fixa lite snacks till några vänner så händer det att jag gör popcorn. Men favoriten, som det har blivit mer och mer av på sistone, är

Quesidillas

Tortillasbröd, Hembakta eller bortgjorda.
Ost
ev. annan fyllning som majs eller fint hackad korv.

1. Hetta upp en torr stekpanna.

2. Lägg ost och fyllning på ett bröd och lägg ett bröd till ovanpå.

3. Grädda en liten stund på varje sida så att osten smälter och brödet får lite färg.

4. Låt svalna något och skär i snibbar. Servera med en trevlig röra eller gucka.


Enklaste röran

Crème fraîche
Tacosås

1. Blanda lite tacosås i
crème fraîchen.

2. Servera som dip till quesidillas.


Avocadogucka

Mogen avocado
Crème fraîche eller olja
Jalapeño, vitlök eller bara salt och peppar efterbehag

1. Mosa avcadon. Är den lite omogen kan en stavmixer vara till hjälp.

2. Blanda med c
rème fraîche eller olja.

3. Krydda med
finhackad jalapeño, vitlök eller bara salt och peppar efterbehag.

4. Servera som dip till quesidillas.


Fett är naturligt godis

Om du väljer att göra som skottarna och fritera allt från glass till hårdkokta ägg eller om du håller dig till julens struvor, det avgör du själv. Guideningen kan du i alla fall få från allas vår Gitto.

Frityrskola del 1, om redskap
Frityrskola del 2, om frityrsmeter, varningstrianglar och själva tekniken.

Där finns även många fina recept på vad som är lämpligt att fritera. Det mest med andra ord.

För att citera en vis man: "Fett är naturligt godis."

Öl

dn.se låter man några av branchens främsta sia om ölkulturens utveckling under året som ligger framför oss. Jag tycker att det är fantastiskt roligt att fler uppskattar ett gott öl och att utbudet sträcker sig längre än till 'en stor stark'. Jag lärde mig själv att dricka öl genom att smaka på en Belgisk Chimay. Den passade utmärkt till rollokola och sen dess betyder "en blå" inte längre blask…

Är du i Göteborg och vill dricka öl rekommenderar jag Tre små rum. En mysig lokal och ett utbud något över det vanliga. Även Ölrepubliken, tidigare Delirium, har ett gediget sortiment av kvalitetsöl.

Efter några besök i Köpenhamn vill jag även rekommendera Nørrebro bryghus som har restaurang och pub i samma lokaler som sitt bryggeri! De serverar sina egna öler som byts med jämna mellanrum. Bombay Pale Ale är en personlig favorit och två flaskor följer med hem i resväskan.

Även bryggeriet Mikkeller har en bar i Köpenhamn. Inte riktig samma mysfaktor på lokalen, men helt okej och mycket gott öl.

Vill du hålla koll på vad som händer i ölvärlden rekommenderar jag Ölfrämjandets hemsida. De anordnar även olika event som jag har hört ska vara väldigt trevliga.

måndag 17 januari 2011

Min bästa kladdkaka

Alla har väl ett recept på kladdkaka som de bara älskar och som är det bästa i världen! Så även jag. Mitt är från KP, vilket nummer har jag sedan länge glömt, och mycket enkelt. Det blir kladdigt, kompakt och väldigt gott, speciellt om man frågar min kära bror. Serveras helst med grädde och eventuellt frukt och bär. Men om man är riktigt sugen så fungerar det bra utan också!

Kladdkaka


100 g smör eller margarin
1.5 dl mjöl
3 dl socker
4 msk kakao
1.5 tks vaniljsocker
2 ägg

1. Sätt ugnen på 175 °C.

2. Smält fettet.

3. Smörj och bröa en springform. Spänn fast bakplåtspapper på botten och smörj och
bröa kanterna. Istället för ströbröd brukar jag ta mannagryn eller grahamsmjöl, som känns mjukare.

4. Blanda samman alla torra ingredienser.

5. Rör ihop det torra med smält fett och äggen.

6. Häll i formen

7. Grädda i mitten av ugnen i 30 minuter.

8. Servera något svalnad med vispad grädde och frukt (det går bra utan också).


Vill man göra en mer avancerad chokladkaka så rekommenderar jag den här chokadkakan som känns lite mer som en mousse. Det är lite mer jobb men med sin rika chokladsmak känns den oerhört lyxig.

Lyxig chokadtårta


250 g mörk choklad
250 g osaltat smör
4 dl florsocker
1,5 dl vetemjöl
4 ägg
3 msk apelsinjuice

1. Smält choklad, smör och florsocker under omrörning i en skål som du ställer i en kastrull med sjudande vatten.

2. Sikta ner mjölet och vispa i äggen ett åt gången. Vispa sedan i apelsinjuice och skal.

3. Häll upp blandingen i en smord springfrom och baka den 180 grader i 18-20 minuter. Alternativt i portionsformar i 6-8 minuter.

4. Serveras avsvalnad med vispad grädde och frukt.

mangochoklad

Marabou släpper snart sin nya smak Marabou Mango. Jag har fått möjligheten att prova och jag gillar den faktiskt! Lite frisk, syrlig syntentmangosmak. Inte dumt alls. Känns som helt klart värdigt alternativ som tentagodis.

Vill du själv prova kombinationen med mango och choklad så kanske den här moussetårtan kan vara ett bra alternativ. Eller varför inte hederliga chokladmuffins med mangofrosting? Vill du göra det riktigt enkelt så bakar du en kladdkaka och serverar grädde och mangotärningar till. Köp frysta eller tärna färsk mango.

söndag 16 januari 2011

Att göra sushi hemma.

Jag tycker att sushi är fantastiskt gott. Men man kan inte äta ute jämt så jag har lärt mig att göra själv. De kanske inte blir prefekta men tillräckligt goda för att duga för mig.

Du behöver:
  • Rundkornigt ris, t.ex. grötris. Det finns speciellt sushiris men det brukar vara betydligt dyrare bara för namnet.
  • Risvinäger.
  • Socker och salt, inte så mycket.
  • Bambumatta. Billiga och gör det mycket enklare att tillverka maki.
  • Noriark. Tunna, svarta ark av sjögräs.
  • Wasabi. Finns som pulver att blanda med vatten eller färdig pasta på tub. Smaken påminner lite om pepparrot.
  • Japansk soya. Tunnare och mildare än den kinesiska.
  • Fyllning. T.ex. avocado, gurka, krabba, lax eller tonfisk. Jag rekommenderar inte jätteräka efter som produktionen av dem skövlar mangroveskogen.
Det mesta finns i BlueDragons sortiment i de flesta dagligvarubutiker. Tyvärr brukar det vara ganska dyrt och kan man hitta en asiatiskt butik är det oftast roligare. Jag brukar alltid handla mina varor på Hung Fat Trading Asien Livs på Östra Hamngagtan 19 i Göteborg.

Nigiri – riskudde med fyllning på

Låt riset stå i vatten ett tag eller skölj det noggrant. Tanken är att rismjölet som sitter på riskornen ska försvinna. När vattnet är helt klart är rismjölet borta. Det är inte tokpetigt om det är lite grumligt kvar.

Koka sedan 7 dl ris med 8 dl vatten tills vattnet är borta och riset mjukt. Låt det inte vara för blött. Blanda 5 msk risvinäger, 5 msk socker och 1 tsk salt. Det kan behöva värmas lite i micron eller i en kastrull för att salt och socker ska lösa sig i vinägern. När riset är klart, rör ner vinägerblandningen i riset. Rör om försiktigt men noggrant. Låt riset svalna.

När du hanterar det avsvalnade riset är det lättast om du har fuktiga eller blöta händer. Då klibbar riset inte främst fast på dina fingrar. För att göra så kallade nigiri, så formar man en liten boll av riset och lägger någon fyllning ovanpå. En tunn skiva lax eller en avocadoklyfta exempelvis. Lägg gärna lite wasabi under fyllningen för att ge sushin mer sting.

Maki – ris och fyllning inrullat i sjögräsark. Kan varieras på otaliga sätt.

För att göra makirullar rekommenderar jag den är videon. Den är på engelska, men mycket pedagogisk och tydlig. Variera din fyllning efter behag.

Njut din sushi med soya och wasabi efter behag. En del vill också ha inlagd ingefära till för att neutralisera smaken mellan bitarna. En kopp grönt te eller lite sake passar bra att dricka till.

fredag 14 januari 2011

Gifflar – roligare bröd

Vill du piffa upp dina frallor? – Gör gifflar! Ja, isstället för att göra vanliga frallor kan man göra gifflar, eventuellt något mer arbete men inte speciellt svårt.

Kavla ut degen till sex "bullar" till en stor cirkel. Skär tre snitt rakt över, genom mitten så att det bildas sex stycken cirkelsektorer (som trianglar som är buktiga på ena sidan). Rulla dem utifrån och in och böj dem lite lätt. Går även att använda för degar med fyllning som ett alternativ till de klassiska snurrorna. Varför inte variera kanel- eller pizzabullarna lite?

Pizzarulle

Jag är barnsligt förtjust i bröd, och då främst onyttigt, ljust bröd. Därför är kebabrulle en stor snabbmatsfavorit (tillsammans med det något hälsosammare sushi).

Jag har nu hittat något ännu bättre, men än så länge bara i Köpenhamn: Pizzarulle! De bakar ut pizzabrödet, precis som med kebabrulle, men med ost på! Sen gör de som en vanligt kebabrulle. Det är onyttigt som bara den men ack så gott när fettsuget sätter in. Fett är naturligt godis. :)

noma – en spännande upplevelse

Igår var jag och finaste pojkvännen på restaurangen noma, något vi sett fram emot i flera månader. Det var en intressant, spännande och helt fantastisk upplevelse.

noma har valt att inrikta sig på det nordiska köket, med råvaror från Norden. De anses av vissa vara världens bästa restaurang och har två stjärnor i Michelinguiden. Trots att jag mycket väl visste detta och hört många lovord blev jag ändå positivt överraskad.

När vi kommer i dörren känns det som om de väntat på oss. Vi blir varmt välkomnade och alla hejar glatt. Det kändes som om de sett fram emot att vi skulle komma, som när man har gäster hemma. Våra ytterkläder tas om hand och vi visas till vårt bord. Lokalen är fantastiskt vacker med rustika takbjälkar, mjuka tyger i dämpade färger och mysbelysning.

In kommer i tur och ordning åtta små aptitretare. Allt från friterad mossa med smak av Karl-Johanssvamp som gav en fantastisk känsla av skog, via rädisor i ätbar jord med örtdipp, det gäller att utmana sina fördomar, till syltat rökt vaktelägg som smakade allt annat än grillad scout. Varmt, mjukt, krämigt och med en rund rökton. Så kommer en kille ur personalen fram till oss och frågar pojkvännen om han är från Värmland, och jo visst. Det visar sig vara en gammal skolkamrat. Ett oväntat och kul återseende.

Vi valde sedan sjurättersmenyn med tillhörande vin- respektive juicepaket, med utvalda viner eller juicer till varje rätt. En rätt smakade som havet, tång och salt och klippor. Det var fantastiskt gott. Huvudrätten var vildanka med variation på äpple. Även det "to die for". Den avslutande desserten bestod av valnötsglass med ett pulver av skogsbär. Till det fick jag ett utsökt vin, Henrik Möbitz, som tyvärr verkar vara ovanligt och nog är svårt att få tag på. Och juicemeny? Jo, tack. Den passade väldigt bra till, ett utsökt alkoholfritt alternativ. En idé som fler borde ta efter.

Vi avslutar med en kopp te respektive kaffe och skolkamraten frågar om vi vill få en rundtur i köket, vilket vi givetvis glatt tackar ja till. Så småningom traskar vi hem i ett stilla snöfall.

Vi fick med oss ett litet menykort med vad vi ätit. Jag lägger nog in en bild senare.

Bloglovin'

Nu har jag börjat använda Bloglovin' för att följa andra bloggar och tänkte då att även min egen blogg skulle finnas där.

Så… Följ min blogg med bloglovin.

torsdag 13 januari 2011

Svårt att släppa taget om julen?

Har du inte riktigt fått nog av julen trots att det är tjugondag Knut idag och man förväntas städa ut? Här är något matigt som kanske kan lindra abstinensen:

What Katiel Ate Christmas '10
är ett mysigt onlinemagazin med recept och inspirerande bilder på kakor och … ja mest kakor och lite dukningar.




Gordons utlimate christmas är ett teveprogram i två delar med stjärnkoken Gordon Ramsey som lagar sina julfavoriter i sina egna varianter. Mycket julmysigt och härliga recept. En del av recepten kan du hitta här.