fredag 17 december 2010

Pepparkakshus – stor & liten

Idag har det bakats pepparkakshus!

Till de små husen har jag har inspirerats här och här.




Det större Kaptenshuset har jag hämtat ur boken "Pepparkakshus och mera julbus" av Eva Grane och Ylva Norman. Det är också därifrån receptet på degen är hämtad.



Det kanske inte blev så vackert alla gånger men uj, så kul vi hade!

torsdag 9 september 2010

Årets glöggsmak från Blossa

Årets glögg från Blossa ska alltså få smak av saffran, enligt alltommat.se:s Ida Olovsson.

Den 1 oktober finns den ute i butiken, men det finns möjlighet att förhandsboka redan nu. Vi får hoppas att den smakar bättre än fjolårets, som med sin clementinsmak fick svidande kritik och ansågs så illa att den hamnade i systemets beställningssortiment, och inte i det ordinarie. Kommentarer som "bäsk som apelsinskal" och "tråkig" var vanliga.

Jag måste säga att jag dock har fallit pladask för den tjusiga flaskan – helt i min smak.


söndag 15 augusti 2010

Sommar-meny i radion

Jag tycker så mycket om att lyssna på radio. När jag inte läser något så har jag nästan alltid ett pod-radio-program i öronen. När jag går, när jag diskar, när jag vilar… Och Meny i P1 är något som har legat på spellistan ett tag och det är ett helt okej radioprogram. Men så kom sommar-Meny med Edward Blom och Ellen Wästfelt. Det är alldeles fantastiskt trevligt! De lagar spännande mat, berättar en massa kul mathistoria och i varje program besöker de en matbloggare. Jag fattar inte varför jag inte har skrivit om det tidigare, för sista avsnittet är nästa vecka, men det finns ju att ladda ner från Sveriges Radios hemsida.

Så mitt råd till er: Lyssna på sommar-Meny i P1

Trerätters söndagmiddag för mor och far

Idag har jag bjudit min mor och far på söndagmiddag enligt principen: jag ordnar och lagar –de betalar, så idag har det blivit lite lyxigare mat än vad jag normalt gör. Det var jätteroligt! Tyvärr hade vi alldeles för trevligt för att jag skulle komma ihåg att fota. Använd fantasin!

Till förrätt serverades en lax-tårta. I en liten, 15 cm, springform gjordes först en botten av mörkt brödsmul och smält smör. Sedan blandades hackad gravad lax, cream cheese (jag vet inte vilket som är värst, så här svengelska eller att använda varumärket philadelphia, jag använde inte ens ost av det varumärket), hackad gräslök, lite vitlök och peppar. Röran la jag på botten och slutligen ganerade jag med röd rom och mer hackad gräslök. Jag serverade bitar upplagda lite snajsigt med en laxskiva.

Huvudrätten bestod av fläskfilé, marinerad, stekt, skivad och upplagd på en bädd av ruccola och skivad apelsin, både röd och gul. Där fick den även sällskap av stekt halloumi. Till detta serverades rostade rotsaker (potatis och kålrot) samt mandelspån rostade med salt.

Det hela avslutades givetvis med dessert och kaffe. Kaffet var vanligt rättvisemärkt bryggkaffe, men desserten var en vid chokladmousse med björnbär, upphälld i vinglas. Jag har inga portionsformar, men det ser ganska piffigt ut med glas också. Receptet kommer från arla.se.

Mor och far var nöjda och glada, jag med. Och på måndag tar jag med mig lyxigaste matlådan på länge!

söndag 8 augusti 2010

Saffransskorpor a la Leila

Dagens andra projekt var saffransskorpor ur Leila Lindholms "A piece of cake". De blev väldigt goda!

Först en bild på originalet, med recept:





Så här blev mina:

Kycklingleverpastej

Idag har jag varit flitig. Två små projekt har legat och väntat i några dagar och idag blev det av. Det första är, som titeln avslöjar, kycklingleverpastej. Lever innehåller mycket järn – nyttigt, och för att vara en köttprodukt är lever väldigt billigt, under 50 kr kilot för 450 g av märket Kronfågel, vilket inte precis är känt som lågpris. Så leverpastej utan ansjovis står nu i en skål på min bänk och svalnar. Nu är ju inte leverpastej speciellt vackert men en rödbrun mousse med den milda smaken från kycklinglevern och en omisskännlig smak av vitlök.

Receptet är ursprungligen hämtat från Vår Kokbok, men eftersom all gul lök tog slut vid lunchens pizzabakning fick det duga med enbart en rejäl klyfta av den vita varianten. Levern frästes i bitar och löken pressades över. Ner med allt ihop i mixern tillsammans med svartpeppar, salt, basilika och en klick fett. Sen saknades givetvis grädde också. Det ersattes med lite mjölk och en klick crème fraîche. Någon minut i mixern och sedan får det nu stå och svalna i en skål. Jag tror den passar perfekt på en skiva grovt rågbröd.

lördag 12 juni 2010

Oväntade kombinationer

I går var jag lat och tänkte ha sylta till lunch. Kokt potatis och kanske en klick keso till, lättlagat så det förslår. (Jo, inlagda rödbetor till är en klassiker men jag blir glad om jag slipper). Så hittade jag en burk pesto i kylen. Varför inte? Pesto är ju gått till så mycket annat. Och visst! En ny favoritkombo är född.

Jag har även hört att lingonsylt till våfflor inte ska vara så dumt som det låter. Någon som provat?

torsdag 18 mars 2010

Våra nya landskapsrätter

Ica har nu släppt sin bok "Sveriges nya landskapsrätter". Kokboksälskaren här kommer definitivt att investera i ett eget exemplar.

Paltmuffins (jag älskar att laga mat i muffinsformar) eller bohuslänsk björnbärssill i en härlig rödlila färg, som är exempel från senaste numret av Buffé, låter absolut lockande. Det senare kanske kan vara en modern variant till påskbordet som nalkas med stormsteg.

Stjärnglansen kvar över Göteborg

Jag är omåttligt förtjust i att gå och äta på fina restauranger. En höjdpunkt var när pojkvännen bjöd mig till Basement här i Göteborg innan jul. Underbart!

Nu har årets stjärnor i Guide Michelin sats och gp.se gör en stor sak av att Göteborgskrogarna får behålla sina medan några Stockholmskrogar backar. Grattis säger vi även till restaurang Frantzén/Lindeberg som nu får sin andra stjärna och således blir Sveriges andra restaurang av den kalibern.

Själv är jag väldigt sugen på Köpenhamnska Noma, som uteslutande använder sig av nordiska råvaror, efter att ha läst ett mycket angenämt reportage i SVD.

måndag 8 mars 2010

Tillsammans mat


Jag måste få tipsa om boken "Tillsammans mat", Anna Braw (red.) med undertiteln "Allt du behöver för att våga bjuda". Den är så charmig. Blandar recept med personliga berättelser och upplevelser kring recepten, människorna och livet. Min favorit är berättelsen "Sincere" på sidan 41. Recepten är allt från söndagsstek, och vegetarisk buffé till fem-minuters-pastasås.

Bara indelningen, där "kött, fisk, ägg…"-sorteringen lyser med sin frånvaro får en att tycka om de här boken. Vad sägs om "Oväntat besök" eller "Söndagmiddag"? Det är sånt man behöver. Ett av mina favoritrecept, som jag lagat flera gånger är "Röd linspaj" på sidan 181. Gör sig utmärkt om man har glutenallergiker bland gästerna, den blir lika bra utan pajskal.

"Tillsammans mat" ingår i en "Kyrkkaffe"-serien, som ni kanske känner till?

Banoffee-paj

Banoffee-paj är en vansinnigt god sak – och enkel! (Vilken tur). Kexbotten, kolakräm, bananer och fluffigt vispad grädde. Perfekt om man har äggallergiker på besök (men varken laktosintoleranta, veganer eller glutenallergiker). Det tar lite tid att koka kolakrämen, men den sköter sig nästan helt själv. Mums!

Hela receptet återfinns hos Baka baka liten kaka.

söndag 7 mars 2010

Vikt-volym-guide

Smidigare att väga istället för att mäta.

1 dl mjöl = 60 g
1 dl socker = 88 g
1 dl havregryn = 35 g


Omvandlingstabell:

1 tsk gelatinpulver = 2 gelatinblad
4 tsk torrjäst = 50 g färsk jäst
2 tsk bakpulver = 1 tsk bikarbonat. OBS kräver syrlig ingrediens!

Veggotacos – utan palmolja!

För alla snåljåpar, vegetarianer, kötthatare eller andra som insett att bönor inte biter av tungan av en:

Ylvas fantastiska BÖNFÄRSSÅS!
Gott är det och ett bra alternativ till köttfärssås även om spektakulärt kanske inte är rätta ordet.

1. Gör en stabbig tomatsås. Låt spiskummin fräsa med löken så får du en schysst tacosmak utan läskig kryddmix.

2. Släng i färdigkokta bönor och kör runt med mixerstaven så att det blir en fin färs. Jag gillar svarta bönor, men det blir säkert lika bra med kidneybönor eller kikärtor.


Godaste tortillasbröden – helt utan palmolja!
Passar utmärkt till ovanstående sås eller till quesadillas.

450 g vetemjöl
1 tsk salt
1 tsk bakpulver
1 msk olja
2 dl vatten

1. Blanda till en deg.
2. Hetta upp en torr stekpanna.
3. Kavla ut 12 tunna bröd, men inte större än att de passar i stekpannan.
4. Grädda en liten stund på varje sida. Förvara de färdiga under bakduk och ät snart. De blir snabbt torra.

Sen är det bara att moffa på med de vanliga tillbehören – grönsaker, röror, gucka, ost… mums!