lördag 17 december 2011

Pepparkakshus

I går bakade jag och min kompis pepparkakshus med inspiration från Not Martha och boken Pepparkakshus & Mera Julbus, E. Grane och Y. Norman (2009) Balkong förlag, Stockholm.

Det blev en fyr med ett litet värmeljus i, ett flertal små hus att hänga på kaffemuggen och ett utedass.

Förra året bakade vi också ihop och vi gjorde i princip alla fel man kan utom att bli sura på varandra. Så i år var vi rustade och bestämde oss för att vi skulle ha lärt av våra misstag. Jag måste säga att det blir urtjusigt! :D






Urgammalt snask

Idag har jag bakat godis, som enligt Historiebok för kakälskare, D. Harrison och E. H. Ulvros (2003) Historiska Media, Lund, var superpoppis under Antiken:


Honungs- och sesambollar


Koka 100 g sesamfrö och 4 rejäla matskedar honung i 10-20 minuter medan du rör om då och då, då de har fått en gyllengul färg. Låt svalna och rör om då och då. Forma till bollar och lägg i knäckformar. Eller häll i en form, låt stelna och skär i bitar.

Jag använde honung smaksatt med citron, för det hade jag hemma och den passade inte så bra på mackan. Till det här passade det däremot mycket bra. De blir lite sega, som knäck, men inte så kvalmigt söta i och med de lite bittra sesamfröna.