fredag 7 augusti 2009

Enkelt vardagsbröd

Det här är mitt favoritbröd. Det smakar bra och framför allt är det så superenkelt att baka. Inget kladd och utbak – bara att hälla upp i långpannan och platta ut lite. Det som du inte ska äta upp samma dag är det bara att dela i bitar och frysa in. Tina i micron på 350W i ungefär 1 min/brödbit.

Lata grahmasrutor

50 g jäst
5 dl ljummet vatten, 37 grader
25 g smör
1.5 tsk salt
2 msk honung eller sirap
250 g Kesella lätt eller yoghurt. Jag har provat med turkisk och det blev bra.
2 dl grahamsmjöl
12-13 dl vetemjöl, eller annat mjöl. Jag brukar blanda hej vilt av vad jag har. Idag blev det mest dinkel, eftersom vetemjölet nästan var slut.

1. Smula jästen i en bunke och häll över vattnet. Rör om tills jästen löst sig.

2. Tillsätt rumsvarmt smör, salt, honung, Kesella och det mesta av mjölet. Arbeta degen smidig.

3. Jäs under bakduk ca 40 min.

4. Sätt ugnen på 225 grader.

5. Stjälp upp degen på bakplåtspapper i en långpanna. Platta ut degen så att den täcker plåten. I "originalet" står det att man ska strö över grahamsmjöl men jag tycker att det blir så bösigt och brukar hoppa över det. Skär degen i rutor med en vass kniv. Låt degen jäsa övertäckt ca 20 min.

6. Grädda i mitten av ugnen ca 15 min. Låt brödet svalna på galler under bakduk.

Inga kommentarer: