söndag 8 augusti 2010

Kycklingleverpastej

Idag har jag varit flitig. Två små projekt har legat och väntat i några dagar och idag blev det av. Det första är, som titeln avslöjar, kycklingleverpastej. Lever innehåller mycket järn – nyttigt, och för att vara en köttprodukt är lever väldigt billigt, under 50 kr kilot för 450 g av märket Kronfågel, vilket inte precis är känt som lågpris. Så leverpastej utan ansjovis står nu i en skål på min bänk och svalnar. Nu är ju inte leverpastej speciellt vackert men en rödbrun mousse med den milda smaken från kycklinglevern och en omisskännlig smak av vitlök.

Receptet är ursprungligen hämtat från Vår Kokbok, men eftersom all gul lök tog slut vid lunchens pizzabakning fick det duga med enbart en rejäl klyfta av den vita varianten. Levern frästes i bitar och löken pressades över. Ner med allt ihop i mixern tillsammans med svartpeppar, salt, basilika och en klick fett. Sen saknades givetvis grädde också. Det ersattes med lite mjölk och en klick crème fraîche. Någon minut i mixern och sedan får det nu stå och svalna i en skål. Jag tror den passar perfekt på en skiva grovt rågbröd.

Inga kommentarer: