söndag 15 augusti 2010

Trerätters söndagmiddag för mor och far

Idag har jag bjudit min mor och far på söndagmiddag enligt principen: jag ordnar och lagar –de betalar, så idag har det blivit lite lyxigare mat än vad jag normalt gör. Det var jätteroligt! Tyvärr hade vi alldeles för trevligt för att jag skulle komma ihåg att fota. Använd fantasin!

Till förrätt serverades en lax-tårta. I en liten, 15 cm, springform gjordes först en botten av mörkt brödsmul och smält smör. Sedan blandades hackad gravad lax, cream cheese (jag vet inte vilket som är värst, så här svengelska eller att använda varumärket philadelphia, jag använde inte ens ost av det varumärket), hackad gräslök, lite vitlök och peppar. Röran la jag på botten och slutligen ganerade jag med röd rom och mer hackad gräslök. Jag serverade bitar upplagda lite snajsigt med en laxskiva.

Huvudrätten bestod av fläskfilé, marinerad, stekt, skivad och upplagd på en bädd av ruccola och skivad apelsin, både röd och gul. Där fick den även sällskap av stekt halloumi. Till detta serverades rostade rotsaker (potatis och kålrot) samt mandelspån rostade med salt.

Det hela avslutades givetvis med dessert och kaffe. Kaffet var vanligt rättvisemärkt bryggkaffe, men desserten var en vid chokladmousse med björnbär, upphälld i vinglas. Jag har inga portionsformar, men det ser ganska piffigt ut med glas också. Receptet kommer från arla.se.

Mor och far var nöjda och glada, jag med. Och på måndag tar jag med mig lyxigaste matlådan på länge!

1 kommentar:

MammaAnna sa...

Nästa gång ska jag förhandla mig till den matlådan. Detta är värt att göra om! Då kan jag påminna dig om att fotografera.