söndag 15 augusti 2010

Sommar-meny i radion

Jag tycker så mycket om att lyssna på radio. När jag inte läser något så har jag nästan alltid ett pod-radio-program i öronen. När jag går, när jag diskar, när jag vilar… Och Meny i P1 är något som har legat på spellistan ett tag och det är ett helt okej radioprogram. Men så kom sommar-Meny med Edward Blom och Ellen Wästfelt. Det är alldeles fantastiskt trevligt! De lagar spännande mat, berättar en massa kul mathistoria och i varje program besöker de en matbloggare. Jag fattar inte varför jag inte har skrivit om det tidigare, för sista avsnittet är nästa vecka, men det finns ju att ladda ner från Sveriges Radios hemsida.

Så mitt råd till er: Lyssna på sommar-Meny i P1

Trerätters söndagmiddag för mor och far

Idag har jag bjudit min mor och far på söndagmiddag enligt principen: jag ordnar och lagar –de betalar, så idag har det blivit lite lyxigare mat än vad jag normalt gör. Det var jätteroligt! Tyvärr hade vi alldeles för trevligt för att jag skulle komma ihåg att fota. Använd fantasin!

Till förrätt serverades en lax-tårta. I en liten, 15 cm, springform gjordes först en botten av mörkt brödsmul och smält smör. Sedan blandades hackad gravad lax, cream cheese (jag vet inte vilket som är värst, så här svengelska eller att använda varumärket philadelphia, jag använde inte ens ost av det varumärket), hackad gräslök, lite vitlök och peppar. Röran la jag på botten och slutligen ganerade jag med röd rom och mer hackad gräslök. Jag serverade bitar upplagda lite snajsigt med en laxskiva.

Huvudrätten bestod av fläskfilé, marinerad, stekt, skivad och upplagd på en bädd av ruccola och skivad apelsin, både röd och gul. Där fick den även sällskap av stekt halloumi. Till detta serverades rostade rotsaker (potatis och kålrot) samt mandelspån rostade med salt.

Det hela avslutades givetvis med dessert och kaffe. Kaffet var vanligt rättvisemärkt bryggkaffe, men desserten var en vid chokladmousse med björnbär, upphälld i vinglas. Jag har inga portionsformar, men det ser ganska piffigt ut med glas också. Receptet kommer från arla.se.

Mor och far var nöjda och glada, jag med. Och på måndag tar jag med mig lyxigaste matlådan på länge!

söndag 8 augusti 2010

Saffransskorpor a la Leila

Dagens andra projekt var saffransskorpor ur Leila Lindholms "A piece of cake". De blev väldigt goda!

Först en bild på originalet, med recept:





Så här blev mina:

Kycklingleverpastej

Idag har jag varit flitig. Två små projekt har legat och väntat i några dagar och idag blev det av. Det första är, som titeln avslöjar, kycklingleverpastej. Lever innehåller mycket järn – nyttigt, och för att vara en köttprodukt är lever väldigt billigt, under 50 kr kilot för 450 g av märket Kronfågel, vilket inte precis är känt som lågpris. Så leverpastej utan ansjovis står nu i en skål på min bänk och svalnar. Nu är ju inte leverpastej speciellt vackert men en rödbrun mousse med den milda smaken från kycklinglevern och en omisskännlig smak av vitlök.

Receptet är ursprungligen hämtat från Vår Kokbok, men eftersom all gul lök tog slut vid lunchens pizzabakning fick det duga med enbart en rejäl klyfta av den vita varianten. Levern frästes i bitar och löken pressades över. Ner med allt ihop i mixern tillsammans med svartpeppar, salt, basilika och en klick fett. Sen saknades givetvis grädde också. Det ersattes med lite mjölk och en klick crème fraîche. Någon minut i mixern och sedan får det nu stå och svalna i en skål. Jag tror den passar perfekt på en skiva grovt rågbröd.