söndag 20 mars 2011

Enkla müslistänger

Nu har jag godis så att jag klarar åtminstone veckans plugg. Jag ska inte behöva köpa något godis i alla fall. De här müslistängerna är både goda och ganska mättande. Mitt uppfattning är att de är relativt nyttiga för att vara godis också. Inget raffinerat socker, mörk choklad (som förhoppningsvis gör att man äter mindre) och inte så mycket fett. Även dessa är från Leila Lindholms 'a piece of cake'.

Lång ifrån lika prydliga som de i kokboken, men ganska fina ändå – på sitt sätt.


Choco chip müsli bars
ca 10 st

125 g torkade fikon
0.5 msk kakao av god kvalité
0.5 msk varmt kaffe
100 g russin
2 dl müsli, gärna med frukt
0.5 dl flingor
100 g mörk choklad

1. Ansa och grovhacka fikonen.
2. Mixa fikon, kakao, kaffe, hälften av russinen och hälften av müslin med en stavmixer.
3. Häll över massan i en bunke och rör i resten av müsli, russin och flingor.
4. Grovhacka chokladen och blanda hälften av den i massan.
5. Kavla ut massan mellan två bakplåtspapper till ungefär 1 cm tjockt.
6. Smält resten av chokladen och smeta eller pensla ut över kakan.
7. Låt stelna i kylen och skär sedan i bitar.

Supergod chokladkaka!

I söndags bakade jag Chocolate chip walnut brownies ur Leila Lindholms 'a piece of cake'. Jag trodde visserligen att det skulle bli bra, men gjorde för säkerhets skulle en liten sats, i min älskade 16 cm-springform, istället för i långpanna som receptet är dimensionerat för. Jag jämförde helt enkelt areorna på de två formarna och konstaterade att jag behövde minska receptet till en sjättedel. Bra när man vill testa lite. Fika hos mig, någon?



Choclate chip walnut brownie
1 springform om 16 cm

60 g smör
1 dl socker
0.5 dl kakao
1 msk sirap
0.5 krm salt
1 ägg
70 g vit choklad
40 g valnötter
Glasyr
0.5 dl vispgrädde
1 msk mjölk
1 msk sirap
1 krm malen ingefära
70 g mörk choklad
valnötter som dekoration

1. Sätt ugnen på 175°C
2. Vispa smör och socker vitt och krämigt.
3. Rör ner kakao, sirap och salt.
4. Rör ägget och vänt ner vetemjölet i smeten.
5. Hacka chokladen grovt och rör ner med valnötterna.
6. Kläm fast bakplåtspapper i botten av springformen.
7. Grädda i mitten av ugnen 15-25 minuter. Den ska vara lite kladdig. ;)
8. Låt svalna innan du gör och lägger på glasyren.

1. Koka upp vispgrädde, mjölk, sirap och ingefära. Tag av från värmen.
2. Finhacka chokladen och rör ner gräddmjölken så att den smälter.
3. Bred glasyern över kakan och dekorera med valnötter. Låt stelna i kylen innan du skär upp och serverar med vaniljglass eller som den är.

Matlagningshets i posttentatillstånd

Jag hade ju planerat att få unna mig själv att baka lite så här efter tentorna, men det verkade som att min praktiska kreativitet och mitt matlagningsbehov var ganska stort. Det slutade med att jag bakade en fantastiskt god chokladkaka med vit choklad och valnötter, gjorde en sats med choklad- och müslistänger, lagade potatisgnocci och nu står slutligen en röd linspaj i ugnen. Bilder och närmare beskrivningar kommer i veckan – nu ska jag ta hand om disken!


Choklad- och müslistänger

onsdag 16 mars 2011

En stjärna till restuarangen med de fantastiska brödet!

Den göteborska restaurangen Thörnströms kök har under ett par år haft en 'rising star' i Guiden, Guide Michelin. Idag kom beskedet att de har fått sin första stjärna. Så massor av grattis till dem! Den är de väl värda. Så här skriver GP:s uteätare 15 januari i år.

Jag besökte restaurangen i december 2006 och det var helt klart ett angenämt besök – och prisvärt. Mitt främsta minne är den brödkorg som besöket inleddes med – ett flertal sorter av restaurangens hembakta bröd. Håkan har delat med sig av några av sina recept till GP – här! Lysande!

onsdag 9 mars 2011

Efter tenta kommer sötsaker

Nu är det inte långt kvar till tentorna, det är därför det blir lite dåligt uppdaterat.

Men efter tentorna då tänkte jag baka något riktigt smarrigt! Kanske ur den fina "a piece of cake"?
Har ni några förslag?

tisdag 1 mars 2011

Alternativa semlan

Nu börjar det bli hög tid att äta semlor om man ska hinnan innan fastan tar vid! Fast vid det här laget kanske man har stoppat i sig så många att man vill ha lite variation.

Jag brukar se till att baka ordenligt med släta bullar och ha i frysen på lut. Perfekt så här på senvintern att plocka fram när man får gäster eller bara är sugen på en semla till kaffet. Mandelmassa och grädde i all ära men det kan bli lite tjatigt. Eller allergiskt om man är lagt åt det hållet.

Nybakade semlebullar ligger och svalnar.

Blanda det urgröpta brödet med riven vit choklad. Droppa i lite ljus rom (alternativt lite Baileys), tillsätt lite mjölk eller grädde får att få till lagom krämig konsistens

Gillar man choklad passa det bra att smaksätta mandelmassan och inkromet med hackad choklad eller kakao och blanda upp med lite grädde eller mjölk till lagom konsistens.