Ångade bullar, bao eller steamed buns. Kärt barn har många namn och det är inte svårt att förstå varför. Här är steamed buns med lax och grönsaker.⠀Från KIT mats instagram.
RECEPT
INGREDIENSER, CIRKA 25 ST (GÅR UTMÄRKT ATT FRYSA IN)
0,5 pkt jäst (färsk)⠀
3 dl rumstempererad mjölk⠀
1 msk socker⠀
0,5 msk salt⠀
80 g rumstempererat smör⠀
9 dl vetemjöl + 1 tsk bakpulver (blandat)⠀
0,5 dl neutral olja (t.ex. rapsolja)
Så här gör du:⠀
1. Värm mjölken till fingertemperatur (37 grader). Smula ner jästen i en bunke och rör ner lite mjölk i taget tills jästen löst sig. Häll i resten av mjölken, socker, salt och smör.⠀
2. Tillsätt mjöl och bakpulverblandningen. Kör degen i en hushållsassistent i 10 minuter eller arbeta för hand tills den känns smidig.⠀
3. Täck med plastfolie och låt jäsa i en timme.⠀
4. När degen jäst klart, dela upp degen i bitar (30-35 g/bun) och forma små bollar. Kavla ut degen oval och avlång.⠀
5. Pensla på lite neutral olja och vik över ena kanten så att den ser ut som en halvcirkel. Lägg de vikta bullarna på bakplåtspapper. Låt jäsa i cirka 45-60 min.⠀
8. Ställ över en bambulåda och lägg ett klippt, runt bakplåtspapper i botten, lägg i de antal bullar som får plats. Har du ingen bambulåda hemma så går det bra att ånga en bulle i taget i ett durkslag. Ånga bullarna över kokande vatten i bambulådan i 6-8 minuter. Ta upp och låt svalna.
⠀
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar