måndag 23 april 2018

Bao

Ångade bullar, bao eller steamed buns. Kärt barn har många namn och det är inte svårt att förstå varför. Här är steamed buns med lax och grönsaker.⠀Från KIT mats instagram.

RECEPT

INGREDIENSER, CIRKA 25 ST (GÅR UTMÄRKT ATT FRYSA IN)
0,5 pkt jäst (färsk)⠀
3 dl rumstempererad mjölk⠀
1 msk socker⠀
0,5 msk salt⠀
80 g rumstempererat smör⠀
9 dl vetemjöl + 1 tsk bakpulver (blandat)⠀
0,5 dl neutral olja (t.ex. rapsolja)

Så här gör du:⠀
1. Värm mjölken till fingertemperatur (37 grader). Smula ner jästen i en bunke och rör ner lite mjölk i taget tills jästen löst sig. Häll i resten av mjölken, socker, salt och smör.⠀
2. Tillsätt mjöl och bakpulverblandningen. Kör degen i en hushållsassistent i 10 minuter eller arbeta för hand tills den känns smidig.⠀
3. Täck med plastfolie och låt jäsa i en timme.⠀
4. När degen jäst klart, dela upp degen i bitar (30-35 g/bun) och forma små bollar. Kavla ut degen oval och avlång.⠀
5. Pensla på lite neutral olja och vik över ena kanten så att den ser ut som en halvcirkel. Lägg de vikta bullarna på bakplåtspapper. Låt jäsa i cirka 45-60 min.⠀
8. Ställ över en bambulåda och lägg ett klippt, runt bakplåtspapper i botten, lägg i de antal bullar som får plats. Har du ingen bambulåda hemma så går det bra att ånga en bulle i taget i ett durkslag. Ånga bullarna över kokande vatten i bambulådan i 6-8 minuter. Ta upp och låt svalna.

Inga kommentarer: