måndag 23 april 2018

Påsktårta med citron, nötter och ananas


En citronparfait med nötbotten blir en perfekt avslutning på påskmiddagen. Du kan förbereda tårtan flera dagar i förväg och förvara den i frysen. Ta bara ut den en halvtimme innan den ska serveras.

RECEPT ur GP 15/3 -08.

Nötbotten
1 dl socker
150 g smör
1 msk honung
1 msk mjöl
2 dl blandade, grovhackade nötter (t ex mandel, pekan-, pistage-, jord- eller valnötter)

Parfait
2 dl vispgrädde
1,5 dl socker
5 äggulor
1 citron
150 g philadelphiaost

Ananas
1 liten ananas
2 dl socker
1 msk citronsaft

Servering: Små marsipankycklingar


Börja med bottnarna. Koka upp allt utom nötterna. Blanda sist ner nötterna och klicka ut smeten i två rundlar (à 24 cm i diameter) på bakplåtspapper. Baka i 200° tills bottnarna fått gyllenbrun färg, cirka 5 minuter.

Parfaiten: Vispa grädden i en skål. I en annan skål - vispa socker och äggulor fluffigt. Häll citronsaften i smeten och klicka i osten under fortsatt vispning. Vänd sist i den vispade grädden. Lägg en av nötbottnarna i en form med löstagbar kant (24 cm). Bred parfaiten över och lägg in i frysen. Frys den i minst två timmar innan servering - helst gör du den en eller flera dagar innan.

Ananas: Skär ananasen i grova bitar. Häll socker och citron i en kastrull, sätt på medelvärme, låt sockret koka upp - rör inte i kastrullen för då blir det klumpar. Låt sockret bli färgat, skaka kastrullen lätt för att fördela massan. Dra av kastrullen från plattan när färgen är gyllenbrun.

Lägg i ananas och låt sjuda med cirka 5 minuter tills den är mjuk. Plocka upp och låt svalna.

Till servering: Bryt bitar av den återstående nötbottnen. Dekorera tårtan med bitarna, ananasen och små påskkycklingar från konditoriet.

Inga kommentarer: