söndag 20 mars 2011

Supergod chokladkaka!

I söndags bakade jag Chocolate chip walnut brownies ur Leila Lindholms 'a piece of cake'. Jag trodde visserligen att det skulle bli bra, men gjorde för säkerhets skulle en liten sats, i min älskade 16 cm-springform, istället för i långpanna som receptet är dimensionerat för. Jag jämförde helt enkelt areorna på de två formarna och konstaterade att jag behövde minska receptet till en sjättedel. Bra när man vill testa lite. Fika hos mig, någon?



Choclate chip walnut brownie
1 springform om 16 cm

60 g smör
1 dl socker
0.5 dl kakao
1 msk sirap
0.5 krm salt
1 ägg
70 g vit choklad
40 g valnötter
Glasyr
0.5 dl vispgrädde
1 msk mjölk
1 msk sirap
1 krm malen ingefära
70 g mörk choklad
valnötter som dekoration

1. Sätt ugnen på 175°C
2. Vispa smör och socker vitt och krämigt.
3. Rör ner kakao, sirap och salt.
4. Rör ägget och vänt ner vetemjölet i smeten.
5. Hacka chokladen grovt och rör ner med valnötterna.
6. Kläm fast bakplåtspapper i botten av springformen.
7. Grädda i mitten av ugnen 15-25 minuter. Den ska vara lite kladdig. ;)
8. Låt svalna innan du gör och lägger på glasyren.

1. Koka upp vispgrädde, mjölk, sirap och ingefära. Tag av från värmen.
2. Finhacka chokladen och rör ner gräddmjölken så att den smälter.
3. Bred glasyern över kakan och dekorera med valnötter. Låt stelna i kylen innan du skär upp och serverar med vaniljglass eller som den är.

3 kommentarer:

Karin - Trattoria sa...

åh älska valnötter och choklad!

Karin - Trattoria sa...

åh älska valnötter och choklad!

Ylva sa...

Ja, den är verkligen jättegod. Bakade den igår igen till fikat efter kören och den var superpoppis. Inte speciellt krånglig heller. :)