måndag 7 februari 2011

Indiskt del 3 – Kyckling Korma

Tredje delen i mitt indiska tema Kyckling Korma finns säkert lika många varianter på som det finns indiska hushåll. Här kommer en variant som brukar serveras hemma hos oss. De, i svenska köket, ovanliga kryddorna återfinns i välsorterade matvaruaffärer, saluhallar eller i specialiserade indiska butiker.

Kyckling Korma

4 personer

2 gula lökar
400 g kycklingfilé
2 burkar krossade tomater
4-5 vitlöksklyftor
en näve hasselnötter
en näve mandlar
smör att steka i
2 dl grädde

garam masala (rikligt, kan ersättas eller kompletteras med kanel, kardemumma, kryddnejlika, svartpeppar, muskot, chili)
spiskummin (rikligt)
gurkmeja (rikligt, för färg)
1 pkt saffran
koriander (färsk och finhackad, kan ersättas med korianderpasta men inte torkad)
1 kanelstång
cayennepeppar (en gnutta - önskas starkare mat kan en chilifrukt tillsättas)

3 dl basmati- eller jasminris
6 dl vatten
6-8 kardemummakapslar
6-8 kryddnejlikor


1. Skär kycklingen i 3-4 cm stora bitar

2. Smält smöret i en gryta (på 4:an av 6). Stek upp spiskummin i smöret, tillsätt kycklingen.

3. Grovhacka löken. Kör lök, krossade tomater och vitlök i mixer till en ganska slät (men inte helt slät) röra.

4. När kycklingen fått yta, tillsätt tomat-lökblandningen och sänk till 3:an. Rör om, tillsätt alla kryddor utom den färska koriandern.

5. Kör nötter och mandel i mixer eller mandelkvarn.

6. När Kyckling-lök-grädde-tomat-blandningen slutat fräsa och börjat puttra, rör i grädde och hackade nötter/mandlar. Låt puttra på 2:an i cirka 1 timme. Sänk eventuellt till 1:an efter ett tag.

7. När 15-20 minuter återstår, häll ris, vatten och riskryddor i en kastrull, koka upp. Låt riset koka på 1:an tills inget vatten är kvar.

8. När 5 minuter återstår, tillsätt hackad färsk koriander till grytan.

9. Servera med naanbröd och mangochutney

Inga kommentarer: