fredag 14 januari 2011

noma – en spännande upplevelse

Igår var jag och finaste pojkvännen på restaurangen noma, något vi sett fram emot i flera månader. Det var en intressant, spännande och helt fantastisk upplevelse.

noma har valt att inrikta sig på det nordiska köket, med råvaror från Norden. De anses av vissa vara världens bästa restaurang och har två stjärnor i Michelinguiden. Trots att jag mycket väl visste detta och hört många lovord blev jag ändå positivt överraskad.

När vi kommer i dörren känns det som om de väntat på oss. Vi blir varmt välkomnade och alla hejar glatt. Det kändes som om de sett fram emot att vi skulle komma, som när man har gäster hemma. Våra ytterkläder tas om hand och vi visas till vårt bord. Lokalen är fantastiskt vacker med rustika takbjälkar, mjuka tyger i dämpade färger och mysbelysning.

In kommer i tur och ordning åtta små aptitretare. Allt från friterad mossa med smak av Karl-Johanssvamp som gav en fantastisk känsla av skog, via rädisor i ätbar jord med örtdipp, det gäller att utmana sina fördomar, till syltat rökt vaktelägg som smakade allt annat än grillad scout. Varmt, mjukt, krämigt och med en rund rökton. Så kommer en kille ur personalen fram till oss och frågar pojkvännen om han är från Värmland, och jo visst. Det visar sig vara en gammal skolkamrat. Ett oväntat och kul återseende.

Vi valde sedan sjurättersmenyn med tillhörande vin- respektive juicepaket, med utvalda viner eller juicer till varje rätt. En rätt smakade som havet, tång och salt och klippor. Det var fantastiskt gott. Huvudrätten var vildanka med variation på äpple. Även det "to die for". Den avslutande desserten bestod av valnötsglass med ett pulver av skogsbär. Till det fick jag ett utsökt vin, Henrik Möbitz, som tyvärr verkar vara ovanligt och nog är svårt att få tag på. Och juicemeny? Jo, tack. Den passade väldigt bra till, ett utsökt alkoholfritt alternativ. En idé som fler borde ta efter.

Vi avslutar med en kopp te respektive kaffe och skolkamraten frågar om vi vill få en rundtur i köket, vilket vi givetvis glatt tackar ja till. Så småningom traskar vi hem i ett stilla snöfall.

Vi fick med oss ett litet menykort med vad vi ätit. Jag lägger nog in en bild senare.

Inga kommentarer: