måndag 31 januari 2011

"…och där härskade hon oinskränkt."

Jag vill idag rekommendera en mycket intressant och underhållande kokboksbetraktelse av Sara Danius, om hur Bonniers kokbok har utvecklats fram till dagens 50-årsjubileum och vart husmodern har tagit vägen.

"Köket var hennes kontinent och där härskade hon oinskränkt."

Jag äger ingen Bonniers kokbok själv (sliter på Vår Kokbok istället) men tycker jag att det är ganska lustigt hur olika vi ser på husmodern och husmoderns roll och uppgifter. För en vecka sedan sändes första programmet av Husmorsskolan med UnderbaraClara som tipsar som fix och pyssel till hemmet. Även detta väldigt trevligt, men med en helt annan idé om hur husmodern vi minns ser ut.

Även Griskindspatrik uppmärksammar Saras essä, och han verkar inte tycka att senaste upplagan av Bonniers kokbok är så mycket att hänga i julgranen. Jag vill bara påpeka att den räknas som en baskokbok och att Patrik kanske har passerat det stadiet…

2 kommentarer:

Patrik sa...

Ja, haha, jag lät visst lite snobbig när jag försökte förklara varför jag bara nämnt Bk två gånger i min blogg.

Så kan det gå när det går fort.

I själva verket tycker jag 2002:an är en alldeles och informativ baskokbok (precis som du skriver) när det gäller både basrecept och grejer som koktider för diverse bönor etc.

Den fyller absolut sin plats i mitt kök. Detsamma gäller för den äldre versionen.

Ylva sa...

Lite som om "vill inte alla stycka hare hemma i sitt kök?". :)

Jag gissar att 2002:an inte precis är vad man bläddrar i för att få inspiration. Kul att du också gillade Saras krönika.