söndag 30 januari 2011

Vad är likheten mellan Österrikes flagga och en kasslerlåda?

Det här bjöd min farmor på när jag hälsade på dem i höstas. Det var tydligen från någon mattidning, men hon hade ändå ändrat lite på det mesta i receptet. Detta är ingen fettsnål mat, men ack så gott. Kanske just därför? Jag minns inte riktigt hur mycket av varje man skulle ha, eller hur många portioner det blev, men ta köttmängden dividera med 100 g och så har du ungefär antalet portioner.

Farmors kassler

Kassler, en paket.
Svamp, ganska mycket. Champinjoner duger bra.
Smör att fräsa svampen i.
Ädelost, en bit Kvibille gräddädel. Annat märke duger säkert också. Jag tror det är 140 g.
Grädde, säkert 2 dl, minst. Ta mer grädde eller crème fraishe om du tycker det ser snålt ut.

1. Fräs svampen i smör.

2. Värm grädde i en kastrull. Smält ner osten. Får inte koka. Då blir osten ledsen.

3. Skiva kasslern, lägg som en sträng mitten av en ugnsfast form, lägg svampen på sidorna, lite som Österrikes flagga, där kasslern är det vita och svampen det röda.

Placera svamp och kassler i gratängformen enligt mönstret som Österrikes flagga visar.

4. Häll över såsen och låt stå i ugnen 225 °C, i 15-20 minuter.

5. Ät med kokt potatis eller ris och en sallad.

Inga kommentarer: